Kryptokrasj og gullsalg viser at det ikke eksisterer et eneste sted for investorer å gjemme seg.

Den spektakulære implosjonen av kryptovalutabørsen FTX, en såkalt enhjørning-oppstart som nylig ble verdsatt til 32 milliarder dollar, er bare den siste biten av dårlige nyheter for investorer i bitcoin, ethereum og andre digitale eiendeler, men 2022 var det allerede et forferdelig år for krypto, før såpeoperaen mellom FTX og Binance.

Bitcoin-prisene svinger for tiden rundt $ 16 500, ned fra et nivå på $ 20 000 for bare en uke siden. Likevel, selv på 20.000 dollar, var det langt fra prisen 46.000 dollar som bitcoin ble handlet på den siste dagen i 2021.

Det viser seg at investorer som håpet på at stigende renter og høyere inflasjon skulle være bra for såkalte alternative eiendeler som kryptoer og gull, har fått en veldig frekk oppvåkning i år.

De har blitt rammet akkurat som aksjer og obligasjoner, og beviser at det egentlig ikke er noe sted å gjemme seg i et marked der bekymringer om renteøkninger og lavkonjunktur hersker.

Gullprisen har falt rundt 6% i år, og prisen på det gule metallet er ikke langt fra lavtrykkene det traff i begynnelsen av Covid-19-pandemien tidlig i 2020. Gull, som bitcoin, steg deretter i siste del av 2020 som en slags trygg havnhandel.

Så kan gull og krypto sprette tilbake? Styrken til den amerikanske dollaren har skadet både edle metaller og kryptoer. Hvorfor kjøpe gull eller digitale eiendeler når dollaren viser seg å være kongen av valutaer?

Noen eksperter håper at det verste snart kan være over for bitcoin og andre kryptovalutaer.

Bitcoin har historisk sett hatt store svingninger opp og ned

Dette er ikke første gang det har vært en såkalt kryptovinter. Bitcoin-prisene har vært notorisk volatile de siste årene, men de har fortsatt gjort det bedre enn mange store aksjemarkedsindekser.

Bare se på bitcoin-prisene siden sommeren 2020. De er opp mer enn 80% … selv om det har vært langt fra en jevn tur. Nasdaq er til sammenligning bare opp rundt 1 % fra juli 2020-nivåene.

«Bitcoin og ethereum gikk rett opp og ned, men de har fortsatt fått mye fra midten av 2020. I løpet av den lengre tidshorisonten overgår digitale eiendeler fortsatt teknologiaksjer», sier Jeff Dorman, investeringsdirektør i Arca, et firma som spesialiserer seg på krypto.

Kryptokrasjet har også ført til et massivt stup i aksjene i børsnoterte selskaper med bånd til bitcoin, som Coinbase, kryptogruveselskapene Hive (HVBTF) og Riot (RIOT) og bitcoinbanken Silvergate (SI).

Overreaksjon i den bredere kryptosektoren?

Noen analytikere mener at det er en feil å straffe hele kryptoindustrien på grunn av problemene hos FTX. Nesten kollapsen av FTX, en av de største cryptocurrency-børsene, har ført til spørsmål om smitte.

«Selv om vi erkjenner at FTX-sagaen kan kjøle ned kryptorommet på kort sikt, tror vi også at nedsalget i [Silvergate] -aksjer … reflekterte betydelig misforståelse av mekanikken i selskapets plattform», sier Palmer, leder for digital eiendomsforskning ved BTIG, i en rapport.

En risikokapitalist som fokuserer på bitcoin og kryptoaktiva var enig i at FTXs problemer ikke vil avspore hele det digitale eiendelsuniverset.

«Investorer ser ikke ut til å være bekymret for virkningen av FTX på bitcoins fremtid,» sa Alyse Killeen, grunnlegger og administrerende partner i venturefirmaet Stillmark. For det formål investerte selskapet hennes nylig i bitcoin-infrastrukturfirmaet Hoseki, et selskap som også støttes av morselskapet til Fidelity.

Killeen la til at fallet i bitcoin-prisene som skjedde selv før FTX-nedsmeltingen er et tegn på at kryptovalutaer ennå ikke er en sann sikring mot inflasjon og en sterkere dollar.

Det kan til slutt endre seg når bitcoin modnes. Men foreløpig er kryptoadopsjon fortsatt i sine begynnende stadier. Så dollarstyrke er fortsatt negativt for bitcoin.

«Bitcoin er fortsatt ung. Det er fortsatt en ny form for valuta, betaling og verdilager», sier hun.

Gull Glitrer Dessverre Fortsatt Ikke

Styrken til den mektige dollaren har også vært en motvind for gull, og det er ennå ikke klart om dollaren kommer til å svekke seg vesentlig når som helst snart … selv om inflasjonstallene i oktober viste et mindre hopp i konsumprisene enn ventet. Det kan føre til at Fed begynner å bremse tempoet i rentehevingene.

«I dette nåværende miljøet er pengepolitikken fortsatt den dominerende kraften», sa Joe Cavatoni, sjefsmarkedsstrateg for Nord-Amerika med World Gold Council. «Jeg skal se utover for å se hva som skjer med investeringsetterspørselen og gullprisen når inflasjonen legger seg i en jevn hastighet.»

Cavatoni sa at gull svakhet i år skyldes først og fremst en «mer taktisk respons på vedvarende Fed-renteøkninger og den stigende amerikanske dollaren» fra store institusjonelle investorer.

Dollaren kan ha mer plass til å løpe. Det kan være flere dårlige nyheter for gull.

«Kontanter har fortsatt vært konge,» sa Bob Doll, investeringsdirektør i Crossmark Global Investments. «Dollaren må til slutt svekke seg, og det kan få gull i gang igjen, men det er vanskelig å ringe topper og bunner i valutaer.»

– Det er ikke sannsynlig at vi kommer på en dollarsvakhet. Det er ikke på tide å prøve å være en helt med gull, la han til.

Legg igjen en kommentar